MEHANIČAR ALATNIH MAŠINA – SPECIJALISTA V

Područje rada: mašinstvo i obrada metala.

Trajanje školovanja: 1 godina, V stepen.

Mehaničari alatnih mašina (mašinbravar) servisiraju i održavaju mašine u industriskim radionicama. NJihov zadatak je da osiguraju rad fabričkim postrojenjima, kako bi se u njima mogla odvijati stalna proizvodnja. Mehaničari alatnih mašina (mašinbravar) planiraju nabavku rezervnih delova. Zahvaljujući njihovom radu, mašine u proizvodnim pogonima rade i omogućavaju neprekidnu i uspešnu proizvodnju. U radu se služe tehničkom dokumentacijom, a često rade po uputima nadređenih i blisko sarađuju sa inžinjerima i tehničarima drugih profila. Važno je da su u radu precizni i odgovorni, kako bi mogli otkriti eventualne kvarove pogonskih mašina. Upravo preciznost u radu mehaničara alatnih mašina omogućuje optimalan razvoj proizvodnje u svim granama industrije.

Radni zahtevi

Mehaničari rade u prosečnim mikroklimatskim zahvetima prostora. U manjim servisnim radionicama radni zahtevi su povoljniji. Oni su izloženi različitim umnim i fizičkim naporima. Mehaničari altnih mašina (mašinbravar) barataju vrednim materijalima, alatima i instrumentima, nadgledaju rad velikih proizvodnih postojenja. Zato su odgovorni za velike materijalne vrednosti, jer njihovom greškom može doći do potpunog zastoja proizvodnje.

Poželjne osobine

Mehaničari alatnih mašina (mašinbravar) moraju imati razvijenu sposobnost rešavanja tehničkih problema i moraju lako razumevati prostorne odnose. Neophodno je da budu snalažljivi u radu, precizni i odgovorni. Ako rade u timu, poželjno je da vole da sarađuju sa drugim ljudima.

Osposobljavanje

Školovanje za industrijskog mehaničara traje tri godine. U nastavi su uključena teoretska predavanja i praksa. Nastava pokriva u prvom redu područija mašinstva, elektrotehnike i informatike. Važno je da se mehaničari altnih mašina (mašinbravar) stalno usavršavaju, kako bi mogli da poprave najnovije i najmodernije mašine.